favicon-icono-gremitex-noticia

La UE vol reforçar les obligacions de les empreses tèxtils contra la globalització

Arran del desastre de l’esfondrament d’un taller tèxtil a Rana Plaza es volen controlar les cadenes de subcontractació de les produccions fora d’Europa

 

La Unió Europea està treballant per posar límits a la indústria tèxtil, tot i que a un ritme inferior al que calia especialment després de la gran tragèdia de Rana Plaza, el gran taller tèxtil de Bangladesh que es va esfondrar ara fa 4 anys causant la mort a 1100 treballadors de la confecció.

La UE vol fer una norma que reforci les obligacions de les empreses tèxtils a l’hora de subcontractar i que les cadenes de subcontractació puguin estar més controlades per assegurar les condicions de treball mínimes desitjables. Sembla que la comissió europea pot fer algun anunci al respecte aviat, malgrat que des del parlament europeu alguns sectors volen que vagi més enllà d’una declaració d’intencions. Paral·lelament,  hi ha preocupació pels efectes adversos pel medi ambient dels processos productius. També hi ha sobre la taula la competència deslleial que suposa en relació als productors europeus amb normatives molt més estrictes.

El sector tèxtil al món

Les dades parlen per sí soles. Es calcula que tan sols un terç de la roba que es ven a Europa es fabrica en aquest continent, dos terços per tant a altres indrets del món. El sector tèxtil ocupa al voltant d’uns 60 milions de persones dels que el 75% són dones i un 25% són homes, molts dels quals exposats a la vulneració dels drets laborals i humans, a vegades amb pràctiques esclavistes.