Polèmica per la rendibilitat econòmica de l’obertura en diumenge a Barcelona

El 9 d’octubre va ser el darrer diumenge dels cinc en què l’Ajuntament de Barcelona va permetre l’obertura en festiu als comerços pel 2016. Els comerços defensen opinions oposades en relació a la qüestió en funció dels resultats econòmics obtinguts, que en general no han compensat a la majoria dels comerciants. Mentre que els negocis del centre voldrien obrir més diumenges, als eixos comercials més allunyats ja no els surt a compte obrir en festiu.

Molts petits negocis de totes maneres renuncien a obrir les persianes perquè consideren que les vendes no compensen les despeses d’haver d’obrir i representen un sobreesforç pels treballadors, a qui se’ls fa difícil la conciliació entre la vida laboral i la vida personal/familiar. Els que ho fan però, en general, creuen que no els compensa i que com a petit comerç no estan preparats per assumir aquests dies extres d’obertura.

Els grans centres comercials i franquícies de grans marques són els més beneficiats, en part, per les compres dels turistes que passegen pels carrers més cèntrics, ja que la compra per part dels barcelonins és anecdòtica. Des de l’Associació Barcelona Oberta, que defensa la liberalització dels horaris, continuen reclamant l’ampliació del calendari per obrir més diumenges i poder captar demanda en períodes de menys consum.

L’obertura en diumenge és possible a la ciutat de Barcelona des que va ser declarada ciutat turística, condició indispensable per permetre dies festius especials d’obertura del comerç que només afecte a certes àrees com Ciutat Vella, l’Eixample i una part de Gràcia, Sants i Sant Martí. El calendari comercial que el govern municipal va acordar amb el sector del comerç va ser els dies 8, 15 i 22 de maig, i el 2 i 9 d’octubre, de 12 a 20 h.